tisdag 19 juni 2012

Sollcellslampor och ficklampa från IKEA

IKEA finns en del tekniska “leksaker” till vettiga priser. Just nu till sommaren finns serien SOLVINDEN, en serie med olika solcellslampor. Lamporna tänds inte förens det blir mörkt så jag har roat mig med att komma på olika sätt att simulera nattmörker så man kan se dem tända på dagen. Har inte hunnit prova om barngruppen är lika kreativ, det ska testas när sommarlovet är över.

Vad kan man göra för roligt med sollcellslampor? Tipsa gärna om roliga aktiviteter och experiment man kan göra med lamporna! Skriv en kommentar eller skicka ett mail så skriver jag ett inlägg med “sollcellsaktiviteter”. Det kan vara allt från att skruva isär dem till olika användningsområden. Vart kan man hitta bra förklaringar på hur en sollcellslampa fungerar?

solllampa1Denna lampa är både vind och soldriven. Jag har dock inte testat den ännu.

IKEA finns även en handdriven ficklampa som heter LJUSA (39kr). Den fungerade över mina förväntning och lös riktigt bra. Lite knepigt att veva för de allra minsta barnen men väldigt greppvänlig och lätt att hålla i för små (och stora) händer som inte har så bra motorik.

ficklampa

torsdag 14 juni 2012

Spättan Bettan och Hajjen Kaj

Dessa sånger hade vi med när vi hade temat vatten och pratade om olika vattenlevande djur. Med sången och musikens hjälp kom vi lätt in på hur och var djuren lever, vad de äter, att de simmar olika beroende på hur de ser ut (eller är det tvärt om?), vilka andra djur de aktar sig för osv. Vi sjöng dem i en barngrupp med 1-3 åringar men även de äldre barnen tyckte de var roliga.

Störst effekt får dessa sånger om man står upp och gör rörelserna.

Hajjen Kaj Mel: Ålle Bålle
Långt bort i havet där simmar tre hajar! Peka långt bort.
Pappa Haj, mamma Haj och lilla hajen Kaj.
Gör ett jättegap med hela dina armar som slår ihop med ljudeffekter …säger pappa Haj
Gör ett gap med dina underarmar som slår ihop med ljudeffekter …säger mamma Haj.
Men den lilla hajen Kaj, han säger bara…gör ett gap med pekfingrarna som slår ihop med små ljudeffekter.

Spättan Bettan Mel: Ålle Bålle
Djupt ner på botten där simmar tre spättor! Peka ner på golvet/marken.
Pappa Spätta, mamma spätta och lilla spättan Bettan.
BLUBB säger pappa Spätta,
Blubb säger mamma spätta.
Sätt dig ner på huk. Men den lilla spättan Bettan säger bara blubb.

rodspattaBilden är lånad från Nationellt resurscentrum för biologi och bioteknik.

onsdag 13 juni 2012

Test –Alga Science Bugsound

Jag (och mina egna barn) har testat Alga Science lilla förstoringsanläggning med mikrofon i. Djuret man släpper in kan man titta på från alla håll (även underifrån) och lyssna på. Mikrofonen är förvånansvärt bra och ger väldigt bra ljud som man kan justera volymen på med en ratt i botten. Det går att byta de små “öronpropparn” som medföljer till någon mer barnvänlig modell. Alga rekommenderar denna till barn från 8 år men jag tror att barn från ca 1 år mycket väl kan tycka att det är spännande att titta och lyssna på t.ex insekter. Man måste dock, oavsett ålder på barnen, var med och hjälpa till med djurhantering och hålla i burken medan barnen lyssnar och tittar.

Lekmer.se kostar Bugsound 229 kr+frakt. Den är inte så stryktålig att barn kan använda den fritt och självständigt men de behöver ändå hjälp med att fånga, släppa in insekter, hålla burken och att få till det med hörlurarna. Mycket rolig sak att använda i förskolan tillsammans med några barn i taget eller i en samling då högsta volymen på mikrofonen generar ett ljud alla hör genom hörlurarna.

Bild 120609-105044-nr000872
Våra undersökningar visade att humlor låter mer än flygmyror när de flyger :)

måndag 11 juni 2012

Teknikapp med Pettson

Det finns oändligt många barnappar för IPhone och IPad, vissa bra, många dåliga. Denna app är fint gjord med mycket humor och klurigheter. Pettsons uppfiningar, kan lära barn från ca 2 år och uppåt om teknik och fysik. De allra minsta förstår kanske inte hur alla uppfinningar fungerar, bara att de fungerar. Genom att pröva sig fram och sätta dit uppfinningens delar rätt kan barnen få en förståelse för t.ex. jämnvikt, hävstänger, tiljor, kugghjul och mycket mer. Det är välkända Pettson, Findus och mucklorna som presenterar alla roliga uppfinningar som är lika tokiga som i böckerna. Appen är gratis om man nöjjer sig med några uppfinningar, vill man ha några fler kostar det 15 kr.