Det är väldigt spännande att se hur saker ser ut i myrperspektiv! Småkryp, löv, sina egna fingeravtryck, gräs, olika tyger och andra saker runt omkring oss är fascinerande att se uppförstorat.
Jag har testat olika modeller på luppar och förstoringsglas, inte olika märken. Alla modeller jag testat har varit bra om man använt dem till rätt sak. Tumregeln är inte helt oväntat; välj lupp efter barnens förutsättningar att hantera den. Det finns såklart fler modeller på luppar och förstoringsglas, denna gången testade jag tre olika bara.
- För de allra yngsta förskolebarnen fungerar “luppburken” bäst. När de fått hjälp att lägga i vad de vill titta på kan det inte försvinna så länge locket är på. Locken är ganska tröga så de har svårt att öppna själva och de är av tålig plast om den skulle tappas. Det går att se på djuret/saken från alla håll även om det bara blir förstorat om man ser det genom locket. Den är lätt att hålla i den för små (eller stora) händer med begränsad motorik.
- Den ”klassiska luppen” utan botten passar de barn som kan hålla den stilla så djuret/saken inte blåser bort eller kryper iväg. Den har oftast ett mindre förstoringsglas än luppburken vilket kan vara svårare att använda för de lite yngre förskolebarnen.
- Gamla hederliga ”förstoringsglas” med handtag är bra om man ska titta på saker som inte rör sig så mycket utan att hållas fast. Visst kan man hålla fast saken med ena handen och förstoringsglaset med den andra men det är knepigt att få ihop rent motoriskt för vissa yngre barn.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar